2013. március 26., kedd

Beleszól a design a tojástartóba


Nemcsak azért írok Valicsek Éva ötletéről, mert csodásnak tartom. Hanem, mert megdöbbenve kellett szembesülnöm azzal a ténnyel, hogy ez az elképesztő újítás alig-alig szerepel egyelőre magyar nyelvű honlapokon, pedig – igenis magyar és igenis fantasztikus. 
 
Egyébként egyből megkaptam, hogy ebben mi a szuper. Nos, a kevésbé hozzáértő olvasóknak elmondanám, hogy a design nem attól lesz design, hogy valami szép. Hanem, hogy egy adott tárgyat akár funkciójában tökéletesít és ezt méghozzá egyszerű és nagyszerű úton teszi. Amely tervező eléri ezt termékén, az jó designt alkalmaz. Ezek közé sorolható Valicsek Éva soproni hallgató tojástartója is.

Szóval, akkor pontosan mi is ebben a csúcsszuper? Először is, hogy igyekszik azt a problémát megoldani, miszerint a hagyományos tojástartóban a kisebb tojások megfordulnak, megdőlnek. Éva olyan tojástartót álmodott meg ennek orvoslására, amely állíthatóságával különböző méretű tojásokat is ugyanolyan stabilan megtart.


Az egyetemistát zavarta továbbá, hogy a boltok polcán nem lehet egyből szemügyre venni az megvenni vágyott tojást, mivel a fedőrész nem enged egyből belátást a doboz tartalmába (még az áttetsző műanyag tojástartók sem). Éva viszont ezt is megoldotta karton lemezek és befőttes gumik alkalmazásával, amelyek a stabilitás mellett láthatóvá is teszik a tojásokat.

Továbbá fontos követelménynek tekintette a könnyű szállíthatóságot is és erre a tojások nélküli karton tökéletes, hiszen könnyedén összehajtható. Mi több, egy csepp ragasztó nem érte a terméket, hiszen a kartonlemezek csupán egy ponton vannak rögzítve az alaplaphoz.

Mégis, gyenge pontként említhető, hogy esésnél a Valicsek Éva által megálmodott tárgy valószínűleg nem védi annyira a tojásokat, mint a hagyományos darab. A tervezőnőnek mégis az a véleménye, hogy a befőttes gumik és a kivágott lyukak biztonságosan tartják a helyükön őket, tehát tojástartója nemcsak az esésnek, hanem szinte bármilyen oldalirányú erőnek is ellen tud állni.


Mindezek ellenére a termék egyelőre még csak szimpla ötlet. Annak ellenére, hogy nemrég telefonhívást kapott egy horvát érdeklődőtől, egyelőre még csak a tárgyalások folynak a gyártásról. (Nagyon remélem, hogy hamarosan látható és tapintható lesz ennek eredménye, bár szomorúnak tartom, hogy nem magyarok keresték fel Évát.)

Be kell vallanom, hogy Éva ismét rádöbbentett arra, milyen csodás dolog is a design, hogy olyan hétköznapi tárgyakat lehet újraálmodni vele, amire nem is gondolnánk. A szürke hétköznapokba olvadt hagyományos tojástartó, aminek arculatán egy percet sem töprengünk, most, egy kis változtatással élénk színfoltot hozott az életünkbe Évának köszönhetően. Ez jó design.

(a BBC cikke alapján, megtaláljátok a felsőfokon.hu-n)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése